Tarla Bitkileri

 

Sevgili Öğrenciler;

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne hoş geldiniz. 20 Temmuz 1982’de 41 nolu yönetmelik ve tüzük uyarınca Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi’nin dört bölümünden biri olarak kurulan Tarla Bitkileri Bölümü kurucu dekan ve kurucu bölüm başkanı Prof. Dr. Sezen Şehirali ile birlikte Prof. Dr. İbrahim Atakişi, Yrd. Doç. Dr. Temel Gençtan, Yrd. Doç. Dr. A. Servet Tekeli, Yrd. Doç. Dr. Kayıhan Z. Korkut, Arş. Gör. Adnan Orak, Arş. Gör. Nezihi Sağlam ve Arş. Gör. A. Canan Sezer olmak üzere 8 öğretim elemanı ile başladığı eğitim öğretim faaliyetlerine, 2006 yılında kurulan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde 9 Profesör, 3 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere 15 öğretim elemanı ile devam etmektedir.

Trakya Üniversitesi’ne bağlı olarak 1982-1983 Eğitim-Öğretim yılında Tarla Bitkileri lisans programına öğrenci almaya başlayan bölümümüzde, yine aynı Eğitim-Öğretim döneminde yüksek lisans, 1986-1987 Eğitim-Öğretim döneminde ise doktora programları açılmıştır. Trakya Üniversitesi’ne bağlı olduğu dönemde 714 lisans, 106 yüksek lisans ve 25 doktora öğrencisi mezun vermiş olan bölümümüz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne bağlı olarak da Ziraat Mühendisliği Lisans Programının Tarla Bitkileri Alt Lisans Programından 128, Tarla Bitkileri Bölümü'nden 231, Yüksek Lisans'tan 122, Doktora'dan 32 mezun vermiştir.

Özellikle Tekirdağ ve Trakya Bölgesinin sorunlarına ışık tutacak şekilde Tahıllar ve Yemeklik Dane Baklagiller Yetiştirtiriciliği ve Islahı, Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Bitki Islahı, Bitki Biyoteknolojisi, Bitki Fizyolojisi, Bitki Ekolojisi, Tohumculuk Bilimi ve Teknolojisi, Organik Tarım, Yeşil Alan Bitkileri, Enerji Bitkileri, Tıbbi Aromatik Bitkiler konularında çalışmalar yürüten bölümümüz, bölge açısından önemli bir konuma sahiptir.

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimizin edindikleri bilgi ve mesleki deneyim ile gerek özel sektörde gerekse de kamu kuruluşlarında aranan özelliklere sahip olmaları ve öncelikli olarak tercih edilmeleri bizleri çok mutlu etmektedir. Mezunlarımız tarımın değişik sektörlerinde iş bulma olanağına sahiptirler

Bu bilgiler ışığında Tarla Bitkileri alanında eğitim görmek isteyen öğrenciler ile lisans ve lisansüstü eğitiminde beraber olmaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim.

 

Prof. Dr. İsmet BAŞER