Tarla Bitkileri

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Temel GENÇTAN

 

            1950 yılında Ankara’da doğmuş, ilk eğitimini Yahya Galip Kargı İlkokulu’nda, Orta ve Lise eğitimini Ankara Gazi Lisesi’nde tamamlamıştır. 1972 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden 5 yıllık eğitimini tamamlayarak “İyi” derece ile “Ziraat Yüksek Mühendisi” olarak mezun olmuştur. 1972-1973 yılları arasında Tarım Bakanlığı'na bağlı yeni kurulmuş Iğdır Zirai Araştırma Enstitüsü’nde teknik eleman olarak görev yapmıştır. Tarım Bakanlığı Araştırma Dairesi Başkanlığı'nın izinleri ile 1972 yılında Ankara Üniversitesi Doktora Yüksek Okulu’nda Doktora eğitimine başlamıştır. 1973 yılında A.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Yetiştirme ve Islahı Kürsüsü’nde açılan asistanlık sınavını kazanarak, Tarım Bakanlığı'ndan Üniversiteye geçmiş, 1973-1977 yılları arasında asistan olarak görev yapmıştır. 1976 yılında Bornova Topçu Okulu'nda kısa dönem olarak askerlik görevini tamamlamıştır.

            1977 yılında, Prof. Dr. Hüseyin GÖKÇORA’nın danışmanlığında “Ankara ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde toz verme ve döllenme periyodunun saptanması ile bunların pratik ve teknik önemi” isimli Doktora tezini tamamlayarak ile “Ziraat Doktoru” unvanı almıştır.

           1973-1983 yılları arasında A.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Yetiştirme ve Islahı Kürsüsü'nde görev yaptığı dönemde Tarım Bakanlığı bünyesinde yürütülen “Ülkesel Serin İklim Tahılları Projesi”nde Prof. Dr. Osman TOSUN’un ekibinde görev yapmıştır. 1975-1983 yılları arasında Prof. Dr. Hüseyin GÖKÇORA ile birlikte “Ülkesel Melez Mısır Toplantıları”na katılmış, ülkemizde melez mısır çeşitlerinin yaygınlaşması için çaba harcamıştır. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde açılan sınavı başararak Tarla Bitkileri Bölümü’nde “Yardımcı Doçent“ olmuştur. 1983 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden ayrılarak, Yeni açılan Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nde göreve başlamıştır.

           1983 yılında “İki Sıralı Arpa Çeşitlerinde Verim ve Verime Etkili Başlıca Karakterler ve Bunların Kalıtımı” isimli Tez ile Doçent olmuştur. 1988 yılında “Buğdayda Başlıca Verim Komponentlerinde F1 Melez Gücünün (Heterosis) Saptanması” isimli Başlıca Eser ile Profesör olmuştur.

           Prof. Dr. Temel GENÇTAN; 1990-1995 yılları arasında Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunda, 1989-2001 yılları arasında da Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunda görev yapmıştır. 1989-2001 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Başkanlığı ve 2001-2004 yılları arasında da Tarla Bitkileri Bölümü Başkanlığı görevlerini yürütmüştür. 2000-2006 yılları arasında iki dönem TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Tekirdağ Şube Başkanı görev yapmıştır.

           Prof. Dr. Temel GENÇTAN; Kongre Başkanı olarak, 17-21 Eylül 2001 tarihinde Tekirdağ’da yapılan ve 350’ye yakın bilim insanının katıldığı 4. Tarla Bitkileri Kongresi'ni düzenlemiştir.

            2006 yılında kurulan Namık Kemal Üniversitesi'nde 2006-2007 yılları arasında Ziraat Fakültesi’nde kurucu Dekan olarak görev yapmıştır.

            Prof. Dr. Temel GENÇTAN; çalışma konusu olan "Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller Yetiştirme ve Islahı" konularında Trakya ve Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitülerinde danışmanlığında 7 Doktora ve 26 Yüksek Lisans Tez çalışmasını tamamlatmıştır.

           Prof. Dr. Temel GENÇTAN; Editör olarak Namık Kemal Üniversitesi, "Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi”nde 10 yıldan daha uzun süre, “Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi”nde Bilim Danışmanı olarak da 3 yıl süresince görev yapmıştır. Ayrıca üreticilere yönelik süreli bir yayın olan “Hasad Bitkisel Üretim Dergisi”nde 10 yılı aşkın bir süre Tarla Bitkileri Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi olarak çalışmıştır.

           Prof. Dr. Temel GENÇTAN; 1973 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Yetiştirme ve Islahı Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başladığı günden, 2021 Mayıs ayına yılına kadarki meslek yaşamındaki çalışmaları, "Tahıllar Yetiştirme ve Islahı, Tarımsal Ekoloji ve Tarla Bitkileri Fizyolojisi" konularında yoğunlaştırmıştır. Ankara Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültelerinde çalışma konuları ile verdiği ders ve uygulamaların yanı sıra "Hizmet içi eğitim" çerçevesinde Tarım Bakanlığına bağlı Araştırma Enstitüleri ve İl Müdürlüğü teknik elemanlarına yönelik çalışma konularında kurs ve seminerler vermiştir. Ayrıca üreticilere yönelik olarak katıldığı çok sayıdaki seminer, konferans, panel ve yayınlar ile bilgi ve deneyimlerini aktarmak için çaba göstermiştir.

           Prof. Dr. Temel GENÇTAN; TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından 5 yılda bir düzenlenen Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongreleri'nin; 8-12 Ocak 1990 tarihinde yapılan III. Teknik Kongresinde, "Türkiye Tohumculuğunun Teknik ve Ekonomik Yönleri ve Tohumculuk Politikasının Değerlendirilmesi" konulu, 9-13 Ocak 1995 tarihinde yapılan IV. Teknik Kongresinde, "Sıcak İklim Tahılları Tüketim Projeksiyonları ve Üretim Hedefleri" konulu, 17-21 Ocak 2000 tarihinde yapılan V. Teknik Kongresinde, "Türkiye Tahıl ve Yemeklik Tane Baklagil Üretiminin Bu günkü ve Gelecekteki Boyutları" konulu,  3-7 Ocak 2005 tarihinde yapılan VI. Teknik Kongresinde, "Türkiye’de Tohumluk, Fide, Fidan Üretimi ve Kullanımı" konulu, 11-15 Ocak 2010 tarihinde yapılan VII. Teknik Kongresinde, "Sıcak iklim Tahılları Üretiminin Artırılması Olanakları” konulu, 12-16 Ocak 2015 tarihinde yapılan VIII. Teknik Kongresinde, "Yurdumuzun Tahıl Üretim Potansiyeli Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu 13-17 Ocak 2020 tarihinde yapılan IX. Teknik Kongresinde, "Tahıl Üretimimizin Mevcut Durumu ve Geleceği" konulu bildirilerin çok sayıda bilim insanının katılımı ile hazırlanmasında grup başkanı olarak görev almış ve bildirileri sunmuştur.

           18 Ekim 2003 tarihinde Ankara'da TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen "Kendine Yeterlilikten Bağımlılığa: Türkiye Tarım Sektörü Güz Konferansların kapsamında “Son 20 Yılda Tarla Bitkileri Üretimindeki Değişim” konulu konferans vermiştir.

15-17 Kasım 2006, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Adana'da düzenlenen Ulusal Tarım Kurultayı’nda “Tahıl ve Yemeklik Tane Baklagil Üretimi ve Sorunları” konulu bildiri sunmuştur.

           Ayrıca; 12 Nisan 2005 tarihinde Atatürkçü Düşünce Derneği Tekirdağ Şubesi’nin daveti üzerine “Türkiye tarımı; Sorunları, Çözüm Yolları” konulu konferans vermiştir. 5 Şubat 2006 tarihinde Tema ve Lüleburgaz Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen Sarımsaklı Vatandır Satılamaz Paneli'nde “Sarımsaklı Tarım İşletmesi Korunmalıdır” konulu sunum yapmıştır. 20 Mayıs 2010 tarihinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Erciş Meslek Yüksek Okulu’nun davetlisi olarak Van-Erciş’te “Dünyada ve Yurdumuzda Açlık Sorunu” konulu konferans vermiştir.

           Ulusal ve Uluslararası bilimsel dergilerde basılmış makale, Ulusal ve Uluslararası sempozyum ve kongrelerde sunulmuş bildiler ve kitaplar olmak üzere 100'ü aşkın eseri bulunan Prof. Dr. Temel GENÇTAN; 13 Ocak 2020 tarihinde; "Tahıllar Yetiştirme ve Islahı, Tarımsal Ekoloji ve Tarla Bitkileri Fizyolojisi" konularında yaptığı araştırma, proje ve yayınları ile Tarım Eğitimine ve Bilimine katkıları, Tarımsal üretimi ve üreticilerimizin bilgi ve becerilerini artırmak için gösterdiği çabalar göz önüne alınarak "TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, 2020 Yılı Hizmet Ödülü"ne  layık görülmüştür.

           Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nde 30 Nisan 2021 tarihine kadar Öğretim Üyesi olarak görev yapan, evli ve 2 çocuk babası olan Prof. Dr. Temel GENÇTAN, 48 yıllı aşan meslek yaşamına emekli bir akademisyen olarak devam etmektedir.

 

Eserleri

Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler

  • Balkan A., Gençtan T., Bilgin O., Ulukan H. 2015. Response of rıce (Oryza sativa L.) to salınıty stress atgermınatıon and early seedlıng stages, Pakistan Journal of Agricultural Sciences, vol. 52, pp. 453-459.
  • Balkan A., Gençtan, T., Bilgin. O. 2011. Effect of Removal of Some Photosynthetic Organs on Yield Components in Durum Wheat (Triticum durum L.) Bangladesh Journal of Agricultural Research, Bangladesh Journal of Agricultural Research, pp. 1-12.
  • Bilgin, O., Başer, İ. Korkut, K.Z. Gençtan, T. Balkan, A. and N. Saglam, 2009. Variations for grain yield and milling value of durum wheat landraces and obsolete cultivars. Philipp. Agric. Scıentist, 92 (1): 25-32.ü
  • Balkan, A.ve T. Gençtan. 2008. Effects of Different Row Spacing and Seeding Rate on Grain Yield and Yield Components in Some Bread Wheat Cultivars (Triticum aestivum L.). Ankara University Journal of Agricultural Sciences,14 (1): 29-37.
  • Balkan, A. ve T. Gençtan. 2008. Evaluation of Some Agronomic Characteristics of Broomcorn (Sorghum bicolor (L.) Mohench var. technicum (Körn.)) Genotypes Grown in Trakya Region. Ankara University, Journal of Agricultural Sciences, 14 (2): 163-168.
  • Balkan A., Gençtan, T. 2007. Comparison of Plant Grain Yield and Yield Components of Main Stem and Fertil Tillers in Some Bread Wheat Triticum aestivum L em Thell Cultivars 13 1 17 21 2007, Ankara University, Journal of Agricultural Sciences., vol. 13, pp. 17-21.
  • Başer İ., Bilgin O., Bilgin A. Y., Gençtan T. 2000. Relationship Between Characters Related to Tillering and Grain Yield in Bread Wheat (Triticum aestivum L. Em Thell), Acta Agronimica Hungarica, pp. 251-256.
  • Başer İ., Gençtan. T. 1999. Heritability and Effects of Some Characters on Silage Yield in Dent Corn Varieties Zea mays indentata Sturt Grown Under Drought Conditions, Journal Korean Grassl. Science, pp. 177-182.
  • Başer İ., Gençtan. T. 1996. Determination of Adaptatıon of Some Corn Varieties Zea mays indendata Sturt Having Different Maturing Time By Various Stability Methods Vol 24 No 4 491 497 1996, Cereal Research Communication, vol. 24, pp. 491-497.

 

Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler

  • Özseven, İ., Gençtan, T. 2018. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinde Uzun Süreli Su Baskınlarının Bayrak Yaprağı Klorofil İçeriğine Etkisi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 28 (2), 1-16.
  • Balkan A., Gençtan T. 2013. Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Osmotik Stresin Çimlenme ve Erken Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi,  Cilt 10, s. 44-52.
  • Balkan A., Gençtan. T. 2009. Bazı Fotosentez Organlarının Ekmeklik Buğdayda Verim Unsurları Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 6, s. 137-148.
  • Gençtan T., Aygun İ., Başer İ. 1994. Çeltikte Tane Verimi ve Bazı Verim Unsurları Arasındaki İlişkilerin Path Analizi ile belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi 1-2 s.158-165.
  • Gençtan T., Başer İ., Baharözü E. 1994. Ekmeklik Buğday Çeşitlerinde Fide Dönemindeki Kök ve Sürgün Gelişimi Üzerine Araştırmalar. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 3 (1-2), s. 131-138.
  • Gençtan T., Aygun. İ., Başer. İ. 1994. Tekirdağ İlinde Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Yıllık İklim Değişikliklerine Uyum Yeteneklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 3, s. 149-157.
  • Gençtan T., İ. Başer, N. Yılmaz. 1992. Bazı Kocadarı (Sorghum vulgare L.) Çeşitlerinin İki Farklı Yöredeki Verim ve Verim Unsurları Üzerine Araştırmalar. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 1, s. 97-109.
  • Gençtan T., Başer. İ. 1992. İkinci Ürün Silaj Mısırı Yetiştiriciliğinde Ekim Sıklığı ve Biçim Zamanlarının Bitki Boyu ve Verim Üzerine Etkileri. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 1, s. 95-102.
  • Gençtan T., Sağlam. N., Başer. İ., Akyıl, S. ve Cerit T. 1992. Tekirdağ da Yetiştirilen Başlıca Buğday Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları Yönünden En Uygun Ekim Sıklığının Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 1, s. 111-119.
  • Şehirali, S., Gençtan T. 1987. Physikalische und Biologische Eingenschaften des in Stadt Tekirdağ Verwendeten weizensaatgutes und aussaatsprobleme. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yıllığı, Cilt 37, Fasikül 2, 110-119.
  • Akbay, G., Gençtan T., Çiftçi C.Y. 1986. Arpanın (Hordeum vulgare L.) Çimkını Uzunluğuna Toprak Sıcaklığı ve Ekim Derinliğinin Etkileri. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yıllığı, Cilt 34, Fasikül 1-2-3-4, 145-155.
  • Şehirali, S., Gençtan T. 1983. Tekirdağ İlinde Kullanılan Buğday Tohumluklarının Fiziksel ve Biyolojik Özellikleri ile Ekim Sorunları. T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 25, Araştırma ve Derlemeler 4, 12 s.
  • Gürgün, V., S. Şehirali S., Gençtan T., Çiftçi C.Y. 1983. Effect of Inoculation and Nitrogen Fertilizer on Yield, Protein and Oil Content of Soybean (GLycinemax (L.) Merril) Special Issue for the Third Congress of KÜKEM. Journal of KÜKEM, Vol. 6 (2), 163-165.
  • Şehirali, S., Gürgün, V., ., Çiftçi C.Y., Gençtan T. 1983. Effect of Inoculation and Nitrogen Fertilizer on Yield, Protein Content of Beans (Phaseolus vulgaris L.). Special Issue for the Third Congress of KÜKEM. Journal of KÜKEM, Vol. 6 (2), 166-167.
  • Akbay, G., Gençtan T. 1982. Arpada (Hordeum vulgare L.) Çimkını Uzunluğu ile Bitki Karakterleri Arasındaki İlişkiler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 15-24.
  • Akbay, G., Gençtan T., Çiftçi C.Y. 1982. Altı Sıralı Arpaların (Hordeum vulgare L.) Orta ve Yan Başakçıklarında Oluşan Tanelerin İrilik ve Ağırlığına çeşit ve yılların etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 89-102.
  • Akbay, G., Gençtan T., Özgen M. 1982. Ekim Sıklığının İki ve Altı Sıralı Arpalarda Tane ve Protein Verimleri ile Tanedeki Protein Oranına Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, 95-105.
  • Tosun O., Akbay. G., Gençtan. T. 1980. Çimkını Uzunluğunun Arpa Çeşitlerindeki Varyasyon Sınırları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Fasikül 1-2, s. 65-77.
  • Tosun O., Akbay. G., Gençtan. T. 1980. Ekim Zamanın Arpada (Hordeum vulgare L.) Tane Verimi, Tanede Protein Oranı ve Protein Verimine Etkileri ile Bu karakterler Arasındaki İlişkiler. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yıllığı, Fasikül 3-4, 485-502.
  • Şehirali, S., Gençtan T., Çiftçi C.Y. 1980. Fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) Protein Kapsamının Değişimi ve Kalıtımı. Tarımsal Araştırma Dergisi, Cilt 2, Sayı 3, 158-170.
  • Gökçora H., Gençtan T. 1978. Mısırda sıcaklık, oransal nem ve tozlama zamanının döllenme üzerine etkileri. Doğa Bilim Dergisi, Cilt 2, Sayı 3, 202-205.

 

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitaplarında basılan bildiriler

  • Ünan R., Gençtan T. 2017. Evaluation of Cold Tolerance by Morphological and Molecular Methods at Booting Stage in Rice. International Conferance on Agriculture, Forest and Food Science and Technologies. 15-17 May 2017, Nevsehir, Turkey.
  • Helvacıoğlu A. İ., Tokatlı C., Şener T., Gençtan T. 2017. A study on paddy seed preferences of rice producers in Meriç plain. 2nd ınternational Balkan Agriculture Congress. 16-19 May 2017, Tekirdağ, Turkey.
  • Ünan R., Gençtan T., Seidi M., Sürek H. 2016. Effect of Sowing Dates and Meteorological Factors on Rice Blast under Mediterranean Conditions, 7. International Rice Blast Conferance 9-13 October 2016.
  • Korkut K. Z., Gençtan T., Başer. İ., Bilgin O., and Kahraman T. 2004. Wheat Breeding Activities in Turkey International Wheat Breeding Conference Odessa Ukraine 08 11 June Plant Breeding and Genetics Institute 195 213 2004, International Wheat Breeding Conference 9-11 June 2004.
  • Beşe N., Gençtan. T. 1997. The Effect of Four Irrigation Methods on Some Quality Characters in Rice (Oryza sativa L.). International Symposium on Rice Quality. 24-27 November 1997.
  • Beşe N., Gençtan T. 1997. The Effect of Six Planting Methods on Some Quality Characters in Rice (Oryza sativa L.). International Symposium on Rice Quality. 24-27 November 1997.

 

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitaplarında basılan bildiriler

  • Gençtan T., T. Akar, A. Öktem, S. Soylu, H. Hurma, A, Balkan, H. Sürek. 2020. Üretimimizin Mevcut Durumu ve Geleceği.  Türkiye Ziraat Mühendisliği IX. Teknik Kongresi, 13-17 Ocak 2020 Ankara.
  • Gençtan T. 2019. Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Çeltik Tarımına Etkileri. Her Yönüyle İpsala Sempozyumu, 20-22 Kasım 2019 İpsala.
  • Ünan R., Gençtan T. 2015. Çeltikte Çimlenme Dönemi Soğuk Toleransını Belirlemek İçin Metot Geliştirilmesi, 11. Tarla Bitkileri Kongresi 7-10 Eylül 2015 Çanakkale.
  • Gençtan T., Öktem A., Avcı Birsin M., Bilgin O., Ulukan H., Balkan A., Sürek H., Özseven İ. 2015. Yurdumuzun Tahıl Üretim Potansiyeli Sorunları ve Çözüm Önerileri, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi. 12-16 Ocak 2015 Ankara.
  • Gençtan, T. 2013. Ekoloji ve Tarım. Ekoloji 2013 Sempozyumu. 2-4 Mayıs 2013, Tekirdağ.
  • Balkan A., Gençtan T., Bilgin O., Ulukan H. 2013. Arpada (Hordeum vulgare L.) Osmotik Stresin Çimlenme ve Erken Fide Gelişimine Etkisi, Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi 10-13 Eylül 2013 Konya.
  • Tenikecier H.S., Gençtan T. 2013. Buğdayda Triticum aestivum em Thell L Endosperm ve Tane İriliğinin Çimlenme ve Fide Özellikleri İle Verim ve Kalite Unsurlarına Etkileri, Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi 10-13 Eylül 2013 Konya.
  • Gökgöz Ş., Gençtan T. 2013. Samsun Koşullarında Atdişi Mısırda Zea Mays İndentata Sturt Yabancı Ot Kontrol Yöntemlerinin Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi, Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi 10-13 Eylül 2013 Konya.
  • Sakaroğlu E., Gençtan T. 2013. Çeltikte Oryza sativa L Farklı Ekim Sıklıklarındaki Ana Sap ve Kardeşlerin Verim ve Verim Unsurlarının İncelenmesi, Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi 10-13 Eylül 2013 Konya.
  • Gençtan T., Balkan. A. 2012. Hayrabolu da Buğday Yetiştiriciliği Sorunları ve Çözüm Yolları, Hayrabolu Tarla Bitkileri Üretim Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli 4 Nisan 2012.
  • Kaya H., Gençtan T. 2011. Buğday Ayçiçeği Nöbetleşe Ekiminde Yer Alacak Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Ana Ürünlerin Verim ve Kalite Unsurlarına Etkileri, Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi 12-15 Eylül 2011 Bursa.
  • Gençtan T. 2011. Mısır Bitkisinin Fizyolojisi. ​Melez Mısırla 100 Yıl Çalıştayı 18-20 Mart 2011​. Antalya.
  • Atılgan H. İ., Balkan A., Gençtan T. 2011. Edirne deki Çeltik Üretiminin ve Çeltik Yetiştiricilerinin Genel Durumu, Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi 12-15 Eylül 2011 Bursa.
  • Gençtan T., Öktem A., Sürek H., Balkan A. 2010. Sıcak iklim Tahılları Üretiminin Artırılması Olanakları, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi 11-15 Ocak 2010 Ankara.
  • Korkut K., Gençtan T., Orak A., Başer İ. 2009. Trakya Bölgesi'ne Uygun Birinci ve İkinci Ürün Silajlık Mısır Genotiplerinin Belirlenmesi, Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi 19-22 Ekim 2009 Hatay.
  • Korkut K., Gençtan T., Orak A., Başer İ. 2009. Trakya Bölgesi'ne Uygun Tritikale Genotiplerinin Verim Stabilitesi Yönünden Değerlendirilmesi, Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi 19-22 Ekim 2009 Hatay.
  • Gençtan T., Balkan A. 2009. Türkiye de Çeltik Üretimi ve Sorunları, 1. Çeltik Sempozyumu 24-25 Eylül 2009 Tekirdağ.
  • Kahraman T., Gençtan T. 2008. Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinde Farklı Azotlu Gübreleme Uygulamalarının Tane Dolum Süresi ve Tane Dolum Oranı ile Verim ve Kalite Unsurlarına Etkileri. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi 8-10 Ekim 2008 Konya.
  • Gençtan T., Birsin M., Balkan A. 2007. Tahıl ve Yemeklik Tane Baklagil Üretimi ve Sorunları, Ulusal Tarım Kurultayı 15-17 Kasım 2007 Adana.
  • Balkan A., Gençtan T. 2005. Farklı Bitki Boyu ve Olgunlaşma Süresine Sahip Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinde Ekim Yönünün Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi, Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi 5-9 Eylül 2005 Antalya.
  • Balkan A., Gençtan T. 2005. Un Kalitesini Yükseltmek İçin Paçala Karıştırılan Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Tekirdağ Koşullarındaki Verim ve Kalite Unsurlarının Belirlenmesi, Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi 5-9 Eylül 2005 Antalya.
  • Gençtan T., Tugay M. E., Geçit H. H., Bozkurt B., Ergun E., Ekiz H., Yalvaç K., Gevrek N., Elçi A., Balkan A. 2005. Türkiye de Tohumluk Fide Fidan Üretimi ve Kullanımı Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi 3-7 Ocak 2005 Ankara.
  • Gençtan T., 2004. Çeltik Yetiştiriciliği, İpsala 5. Çeltik Kültür ve sanat Festivali 23-25 Eylül 2004.
  • Gençtan T. 2003. Tarla Bitkileri Üretiminin Son 20 Yıldaki Değişimi ve Bunun Nedenleri, TMMOB, Ziraat Mühendisleri Odası, Güz Konferansları Dizisi 18 Ekim 2003.
  • Gençtan T., Özturan T. 2001. Mısır Ayçiçeği ve Çekirdeklik Kabak Karışım Ekimlerinde En Uygun Ekim Deseninin Belirlenmesi, Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi 17-21 Eylül 2001.
  • Gençtan T., Uçkesen B. 2001. Tekirdağ Koşullarında Ana Ürün ve İkinci Ürün Olarak Şeker Mısır (Zea mays saccharata Sturt.) Yetiştirme Olanaklarının Belirlenmesi, Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi 17-21 Eylül 2001.
  • Gençtan T. 2000. Trakya Bölgesi'nde Buğday Yetiştiriciliği ve Çeşit Sorunları,  Trakya Bölgesi’nde Tahıl Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Paneli 26 Kasım 2000 Edirne.
  • Gençtan T. 2000. Çeltik Yetiştiriciliği ve Sorunları Çeltik Yetiştiriciliği Sorunları ve Çözüm Yolları Paneli I. Çeltik Kültür ve Sanat Festivali 7-9 Eylül 2000 İpsala.
  • Gençtan T. 2000. Buğday Yetiştiriciliği Sorunları ve Çözüm Yolları Tekirdağ Tarımı'nın Sorunları. II. Tarla Bitkileri Sorunları ve Çözüm Önerileri 24 Mayıs 2000 Tekirdağ.
  • Şehirali S., Gençtan T., Birsin M., Zencirci N., Uçkesen B. 2000. Türkiye Tahıl ve Yemeklik Tane Baklagil Üretiminin Bugünkü ve Gelecekteki Boyutları, Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi. 17-21 Ocak 2000 Ankara.
  • Beşe N., Gençtan T. 1999. Çeltikte (Oryza sativa L.) Farklı ekim Yöntemlerinin Trakya Koşullarında Verim ve Bazı Tarımsal özelliklere Etkisi, 3. Tarla Bitkileri Kongresi 15-19 Kasım 1999 Adana.
  • Gençtan T. 1995. Tarım ve Çevre Sorunları. Tekirdağ Tabip Odası 14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri 17 Mart 1995 Tekirdağ, Sanayi-Çevre ve İnsan Sağlığı Paneli 17.03.1995 Tekirdağ.
  • Gençtan T., Emeklier Y., Çölgeçen M., Başer İ. 1995. Sıcak İklim Tahılları Tüketim Projeksiyonları ve Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği IV. Teknik Kongresi 9-12 Ocak 1995 Ankara.
  • Gençtan T., Başer İ. 1994. Mısır Verim ve Kaliteye Etkili Başlıca Karakterler ve Bunların Kalıtımı Üzerinde Araştırmalar, I. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan 1994 İzmir.
  • Gençtan T., Sağlam N. 1993. Trakya Koşullarında Beş Makarnalık Buğday Çeşidinde Farklı Azotlu Gübre Dozları ve Verilme Zamanlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri, Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu 30 Kasım-3 Aralık 1993 Ankara.
  • Gençtan T., Alan R., Yanmaz R. 1990. Türkiye Tohumculuğunun Teknik ve Ekonomik Yönleri ve Tohumculuk Politikasının Değerlendirilmesi. Türkiye Ziraat Mühendisliği III. Teknik Kongresi 8-12 Ocak 1990 Ankara. 
  • Yürür N., Gençtan T. 1989. Marmara Bölgesi'ndeki Tahıl Üretimi ve Verimlilik Sorunları, Marmara Bölgesi´nde Verimlilik Sorunları Simpozyumu 25-27 Ekim 1989 Bursa.
  • Arslan N., Tekeli S., Gençtan T. 1989. Değişik Yörelere ait Çemen (Trigonella foenum graceum L.) Populasyonlarının Tohum Verimleri. VIII: Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı 3-6 1989. İstanbul.
  • Arslan N., Tekeli S., Gençtan T. 1989. Farklı Ekim Zamanlarının Çemen (Trigonella foenum graceum L.) Bitkisinin Verimine Etkisi, VIII. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı 3-6 1989. İstanbul.
  • Gençtan T. 1989. Ticaret Gübrelerinin Verilme Şekillerinin Buğdayda Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi, Tarımsal Mekanizasyon 12. Ulusal Kongresi 1-2 Haziran 1989Tekirdağ.
  • Gençtan T., Sağlam N. 1987. Ekim Zamanı ve Ekim Sıklığının Üç Ekmeklik Buğday Çeşidinde Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi, TÜBİTAK Türkiye Tahıl Sempozyumu 6-9 Ekim 1987 Bursa.
  • Gençtan T. 1986. Trakya Bölgesi'ne Uygun Buğday Çeşitleri, Un Sanayinin Ülkemiz Ekonomisindeki Yeri ve Problemleri Sempozyumu 18-20 Nisan 1986 Tekirdağ.
  • Gençtan T., Özgen M. 1982. Serin İklim Tahıllarında Ekim Zamanı ve Ekim Yöntemleriyle Çeşit ve Tohumluk Seçimindeki Hataların Yol Açtığı Ürün Kayıpları, Hasat Öncesi, Hasat ve Hasat Sonrası Ürün Kayıpları Semineri 13-17 Aralık 1982 Ankara.
  • Tosun O., Akbay G., Gençtan T. 1980. Çimkını Uzunluğunun Arpa Çeşitlerindeki Varyasyon sınırları, TÜBİTAK VII. Bilim Kongresi 6-10 Ekim 1980 Adana.

 

Diğer Yayınlar

  • Gençtan, T. 2014. 2013 Yılında Türkiye’nin Tahıl Üretiminin Genel Durumu. Tarım ve Mühendislik. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yayım Organı. Sayı: 104/2013,  105/2014, s. 31-35.
  • Gençtan, T. 2012. Ekoloji, İnsanlık Bilimi. N.K.Ü. Ziraat Fakültesi, Ziraat Haber Yıl: 1, Sayı: 3, 2-3.
  • Gençtan T. 2010. Ergene Havzasında Kirlilik Yıkım Getirdi. Finans Dünyası, Temmuz 2010, Sayı 247, Sayfa 12-14.
  • Gençtan T. 2006. Trakya Bölgesi’nde Buğday Yetiştiriciliği ve Sorunları. TARIM bir. Temmuz-Ağustos Sayı: 4, 21-27.
  • Gençtan, T. 2005. Türkiye Tarımı; Sorunları, Çözüm Yolları. Teori Aylık Dergi. Mart 2005 Sayı: 182, 69-73.
  • Gençtan T. 1992. Minimum Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim. Hasad Dergisi, Sayı 91, 6-7.
  • Gençtan T. 1991. Buğday Tohumluğu Üretim ve Dağıtım Sistemimiz. Agro-Teknik, Cilt 1, Ekim-Kasım Sayısı (5), 35-36.
  • Gençtan T.1982. Buğday "Ekiminden Hasadına". Türkiye İş Bankası Yayınları, Saim Toraman Matbaası, 23 s. Ankara.
  • Gençtan T. 1981. Kuru Tarım Alanlarında Uygulanması Gereken Toprak İşleme Yöntemi. Çiftçi ve Köy Dünyası, Sayı 4, 19-20.
  • Gençtan, T. 1976. Bitkiler Düşünür mü? Bilim ve Teknik, Cilt 9, Sayı 107 s. 22-23.

Kitaplar

  • Gençtan T. 2016. Tarımsal Ekoloji. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No: 6, Ders Kitabı yayın No: 3, 354 s.
  • Gençtan T. 2015. Tarla Tarımı. Namık Kemal Üniversitesi Genel Yayın No: 21, Ders Kitabı     Yayın No: 11, 386 s. Tekirdağ.
  • Gençtan, T. 2005. Tarımsal Ekoloji. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 88, Ders Kitabı 60, 191 s. Tekirdağ.
  • Gençtan T. 1988. Buğdayda Başlıca Verim Komponentlerinde F1 Melez Gücünün (Heterosis) Saptanması. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 59, Araştırmalar 14, 53 s.
  • Gençtan T., Başer İ. 1988. Bazı Melez Mısır Çeşitlerinde F1 ve F2 Döllerindeki Açılmanın Başlıca Verim Unsurlarına Etkisi. Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 62, Araştırmalar 17, 24 s.
  • Gençtan T., Sağlam N. 1988. Buğday Çeşitlerinde Farklı Osmotik Basınç Ortamlarının Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkisi. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 60, Araştırmalar 15, 27 s.
  • Gençtan T. 1988. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L. em Thell) Çeşitlerinin Üç Farklı Lokasyonda Verim ve Verime Etkili Karakterleri Üzerinde Araştırmalar. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 61, Araştırmalar 16, 41 s.
  • Gençtan, T. 1988. Tarla Tarımı. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 63, Ders Notu 48, 110 s.
  • Gençtan, T. 1984. Tarla Bitkileri. I. Bölüm, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı İlkeleri, II. Bölüm Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 11, 107 s.

 

Tezler

  • Gençtan, T. 1977. Ankara Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinde Toz Verme ve Döllenme Periyodunun Saptanması ile Bunların pratik ve Teknik Önemi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Diploma Sonrası Yüksek Okulu (Doktora Tezi) 156 s.
  • Gençtan, T. 1982. İki Sıralı Arpa Çeşitlerinde Verim ve Verime Etkili Başlıca Karakterler ve Bunların Kalıtımı. A.Ü. Ziraat Fakültesi (Doçentlik Tezi), 111 s.
  • Gençtan, T.1988. Buğdayda Başlıca Verim Komponentlerinde F1 Melez Gücünün (Heterosis) Saptanması. (Başlıca Eser), Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları 59, Araştırmalar 14, 53 s.