Tarla Bitkileri
2014-04-18

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla bitkileri Bölümünün 07.04.2014 tarihinde tescil edilen Macar fiği Çeşidi “Sarıefe”



 

 

 

 

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla bitkileri Bölümünün 07.04.2014 tarihinde tescil edilen Macar fiği Çeşidi   “Sarıefe”

 

Macar fiği, 1980’li yılların başlarında Çorum-Çankırı Projesi ile ülkemize getirilmiş ve diğer bölgelere yayılmış bir fiğ türüdür.  Yüksek kalitede kaba yem üretimi nedeni ile üreticiler tarafından kısa sürede büyük ilgi görmüştür. Mutlak kışlık ekilmesi,  -16 °C’ ye dayanması, killi topraklarda yüksek ot verimine sahip olması, özellikle Trakya Bölgesine adaptasyonunu kolaylaştırmış, dolayısı Macar fiği çeşitlerine olan talebi arttırmıştır.  Daha kaliteli çeşitler geliştirmek amacıyla, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof Dr. Adnan Orak,  1994-2014 yılları arasında yürüttüğü çalışmaları sonucunda 42.1 olarak tanımlanan Macar fiği çeşit adayını geliştirmiş ve bakanlık tarafından tescil edilmesi amacıyla 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne başvurulmuştur. Geliştirilen çeşit adayı 2011-2013 yıllarında 2 yıl süre ile Ülkemizin önemli üç farklı çeşidi ile (Ege Beyazı, Tarımbeyazı, Beta) Türkiye’nin 4 farklı bölgesinde yürütülen denemelerde performansı belirlenmiştir. 2014 yılında elde edilen deneme sonuçlarının Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünde oluşturulan komisyonca görüşülmesi ile sonuca varılmış, oybirliği ile çeşit adayı başarılı bulunmuş ve tescil edilmesine karar verilmiştir.  Komisyon da varılan karar sonucunda 42.1 numara ile tanımlanan, sarı kotiledon rengi ve beyazımsı sarı renkli çiçekleri ile karakterize edilebilen çeşit adayı, Sarıefe ismi ile tescil edilmiştir.

Sonraki adımının Sarıefe çeşidinin tohumlarının ileriki yıllarda önce Trakya bölgesinde, daha sonra da ülkemizin farklı bölgelerinde yayılmasını çalışmak ve yeni tohumluk çeşitleri üzerinde yürütülen çalışmalara devam etmek olduğu ifade edilmektedir. Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda: Sarıefe’nin bitki boyu 67,0 cm,  kuru otundaki ham protein oranı   %18,79,  NDF oranı %53,36,  oranı ADF %39,83. tane verimi 103 kg/da, tanedeki protein oranı  %26,96 olarak verilmektedir.