Tarla Bitkileri

Tarla Bitkileri Lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimTarla Bitkileri
Program DirektörüBölüm Başkanı
Program TürüLisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiLisans
Kazanılan Derece Mezun olunduğunda Ziraat Mühendisliği diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Ziraat Mühendisi´dir.
Eğitim Türü Tam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı Ziraat Mühendisliği Bölümü, başta toprak, tohum, gübre, ilaç, sulama, yem, gıda, peyzaj, hayvancılık, zirai alet ve makina konularını içine alan geniş çalışma alanlarına sahiptir. Bölümün mezunları özel sektörde ve kamu sektöründe veya işyerlerinde çalışabileceği gibi, serbest çalışma imkanına da sahiptir.
Mezunların Mesleki Profilleri Bölüm mezunları, ülke ve bölge tarım sektöründe faliyet gösteren Bakanlık kuruluşlarında, Belediyelerde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, tarıma dayalı irili-ufaklı sanayi kuruluşlarında, tarım işletmelerinde, birliklerde veya odalarda iş bulmaktadır. Başta toprak, tohum, gübre, ilaç, sulama, yem, gıda, peyzaj, hayvancılık, zirai alet ve makina konularındaki özel işletmelerde iş imkanı vardır. Zirai danışmanlık büroları ve laboratuarları açmaya, özel işletmeler kurmaya ve kendi tarımsal faliyetlerini yapma imkanlarına sahiptirler. Üniversite ve araştırma kurumlarında mezuniyet sonrası eğitimlerine devam ederek araştırmacı veya akademisyen olabilmektedirler.  
Bir Üst Dereceye GeçişLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/Y%C3%B6netmelikveY%C3%B6nergeler./0/s/20067/27028 adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan         Harfli Notu          Katsayı       Başarı Durumu

90-100              AA                     4,00                 Başarılı

80-89                 BA                     3,50                 Başarılı

70-79                 BB                     3,00                 Başarılı

65-69                 CB                     2,50                 Başarılı

60-64                 CC                     2,00                 Başarılı

50-59                 DD                     1,50                Başarısız

30-49                 FD                     1,00                Başarısız

0-29                    FF                     0,00                Başarısız

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak genel not ortalaması(GNO) CB (2,50) ve üzerinde olan öğrenciler DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1,50olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde; bu çalışmaların arasınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarınotunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili kurul tarafından belirlenerek ilan edilir. Tek ders ve eksınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

 

   

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

 

 

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

 

 

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-A) Matematik, fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2-B) Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri alanındaki karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3-C) Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4-D) Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5-E) Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6-F) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7-G) Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi.
8-H) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9-I) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10-J) Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11-K) Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Müfredat

Tarla Bitkileri Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
ZTB129 Bitki Fizyolojisi 2 0 2
ZTB105 Botanik 2 2 4
ZTB101 Ekonomi 3 0 3
FZK002 Fizik 3 0 3
KRYP01 Kariyer Planlama 1 0 2
KMY003 Kimya 2 2 4
MAT001 Matematik 3 0 3
TB125 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı 1 2 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
ZTB110 Bitki Sistematiği 2 2 4
ZTB127 Ekoloji 2 0 3
ZTB106 İstatistik 2 2 4
ZTB124 Mesleki Etik 1 0 1
ZTB111 Meteoroloji 2 0 2
TB 104 Temel Bilgisayar Bilimleri 2 2 4
ZTB120 Temel Genetik 2 0 3
ZMO102 Toprak Bilgisi 2 2 3
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZMO223 Bağcılık ve Meyvecilik 2 2 3
ZMO203 Bitki Koruma 2 2 3
ZMO205 Gıda Bilimi ve Teknolojisi 2 0 3
ZMO221 Hayvan Yetiştirme 2 2 3
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I 2 0 2
ZTM209 Mühendislik Mekaniği 3 0 4
ZTM102 Ölçme Bilgisi 1 2 3
ZTA201 Tahıl Yetiştirme ve Islahı 1 2 3
ZMO207 Tarımsal Mekanizasyon 2 2 3
ZMO213 Tarımsal Sulama ve Drenaj 2 2 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZMO222 Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği 2 2 3
ZTA204 Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Islahı 1 2 3
ZMO218 Hayvan Besleme 1 2 3
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II 2 0 2
ZMO220 Sebzecilik 2 0 3
ZTA200 Staj 1 0 2 1
ZTB402 Tarım Hukuku 2 0 3
ZMO217 Tarımsal Biyoteknoloji 3 0 3
ZMO204 Tarla Bitkileri Hastalık ve Zararlıları 2 2 3
ZTB115 Teknik Resim 1 2 3
ZTM202 Termodinamik 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

3. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTB209 Bilgisayar Destekli Tasarım 2 2 4
ZTA311 Bitki Islahının Genetik İlkeleri 2 2 4
ZTA309 Deneme Planlama ve Değerlendirme 1 2 3
ZTA307 Keyif Bitkileri 3 0 3
ZTM201 Malzeme Bilimi 2 0 2
ZTA305 Serin İklim Tahılları 2 2 3
ZTA305 Serin İklim Tahılları 2 2 3
ZTA303 Vejetasyon Bilimi 2 0 2
ZTA301 Yem Kültürünün Genel İlkeleri 2 0 3
ZTA301 Yem Kültürünün Genel İlkeleri 2 0 3
Seçmeli TARLA BİTKİLERİ 3.SINIF GÜZ DÖNEMİ BÖLÜM İÇİ SEÇMELİ DERSLERİ() 3
ZSTA321 Alternatif Yağ Bitkileri 2 0 3
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri 2 0 3
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri 2 0 3
ZSTA302 Bitki Büyümesi ve Gelişimi 2 0 3
ZSTA303 Bitkilerde Stres Fizyolojisi 2 0 3
ZSTA304 Bitkisel Ürün Kalitesi 2 0 3
ZSTA305 Bitki Sosyolojisi 2 0 3
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar 2 0 3
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar 2 0 3
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı 2 0 3
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı 2 0 3
ZSTA307 Biyoyakıtlar ve Enerji Bitkileri 2 0 3
ZSTA308 Boya ve Parfüm Bitkileri 2 0 3
ZSTA309 Çayır Meralarda Biyoçeşitlilik 2 0 3
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite 2 0 3
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite 2 0 3
ZSTA311 Deneme Desenleri ve Bilgisayar Analizleri 2 0 3
ZSTA313 Endüstri Bitkileri Islahında Özel Yöntemler 2 0 3
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı 2 0 3
ZSTA315 Mesleki İngilizce 2 0 3
ZSTA316 Organik Tarım 2 0 3
ZSTA317 Silaj ve Silaj Bitkileri 2 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 2 0 3
TAB 311 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 2 0 3
ZSTA318 Yem Bitkileri Islahı 2 0 3
ZSTA319 Yem Bitkileri Tohumculuğu 2 0 3
Toplam AKTS: 33

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTA302 Bitki Islahı 2 2 3
ZTA304 Lif Bitkileri 2 2 3
ZMO306 Peyzaj Mimarlığı 2 0 3
ZTA300 Staj 2 0 2 4
ZTA306 Tarla Bitkileri Biyoteknolojisi 2 2 4
ZTA310 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 2 0 2
ZTA308 Tohumluk ve Teknolojisi 2 2 3
ZTA312 Yemeklik Tane Baklagiller 2 0 2
Seçmeli TARLA BİTKİLERİ 3.SINIF BAHAR DÖNEMİ BÖLÜM İÇİ SEÇMELİ DERSLERİ() 3
ZSTA321 Alternatif Yağ Bitkileri 2 0 3
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri 2 0 3
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri 2 0 3
ZSTA302 Bitki Büyümesi ve Gelişimi 2 0 3
ZSTA302 Bitki Büyümesi ve Gelişimi 2 0 3
ZSTA303 Bitkilerde Stres Fizyolojisi 2 0 3
ZSTA304 Bitkisel Ürün Kalitesi 2 0 3
ZSTA305 Bitki Sosyolojisi 2 0 3
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar 2 0 3
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar 2 0 3
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı 2 0 3
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı 2 0 3
ZSTA307 Biyoyakıtlar ve Enerji Bitkileri 2 0 3
ZSTA308 Boya ve Parfüm Bitkileri 2 0 3
ZSTA308 Boya ve Parfüm Bitkileri 2 0 3
ZSTA309 Çayır Meralarda Biyoçeşitlilik 2 0 3
ZSTA309 Çayır Meralarda Biyoçeşitlilik 2 0 3
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite 2 0 3
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite 2 0 3
ZSTA311 Deneme Desenleri ve Bilgisayar Analizleri 2 0 3
ZSTA311 Deneme Desenleri ve Bilgisayar Analizleri 2 0 3
ZSTA313 Endüstri Bitkileri Islahında Özel Yöntemler 2 0 3
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı 2 0 3
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı 2 0 3
ZSTA315 Mesleki İngilizce 2 0 3
ZSTA315 Mesleki İngilizce 2 0 3
TAB 319 Organik Tarım 2 0 3
ZSTA317 Silaj ve Silaj Bitkileri 2 0 3
ZSTA317 Silaj ve Silaj Bitkileri 2 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 2 0 3
ZSTA318 Yem Bitkileri Islahı 2 0 3
ZSTA318 Yem Bitkileri Islahı 2 0 3
ZSTA319 Yem Bitkileri Tohumculuğu 2 0 3
ZSTA319 Yem Bitkileri Tohumculuğu 2 0 3
Seçmeli 3.Sınıf -BAHAR DÖNEMİ ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERS() 3
ZSTA316 Organik Tarım 2 0 3
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 63

4. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTA401 Bitirme Tezi I 0 2 2
ZTA403 Buğdaygil Yem Bitkileri 2 2 3
ZTB212 Coğrafi Bilgi Sistemleri 2 0 3
ZTA405 Çayır Mera Yönetimi 2 2 3
ZTA407 Nişasta ve Şeker Bitkileri 2 2 3
ZTA409 Organik Tarım 2 0 2
ZTM406 Ziraat Mühendisliğinde Tasarım 3 0 5
Seçmeli TARLA BİTKİLERİ 4.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 6
ZSTA401 Bitki Sitogenetiği 2 0 3
ZSTA417 Biyoyakıt Üretimine Uygun Endüstri Bitkileri 2 0 3
ZSTA402 Çayır Mera Yem Bitkilerinde Kurutma ve Depolama 2 0 3
ZSTA403 Çim Bitkileri Islahı 2 0 3
ZSTA404 Çim Bitkileri Yetiştiriciliği 2 0 3
ZSTA406 Deneme Tekniği 2 0 3
ZSTA407 Hastalıklara Dayanıklılık Islahı 2 0 3
ZSTA408 İklim Değişikliği ve Bitkisel Üretime Etkisi 2 0 3
ZSTA409 Sekonder Metabolitler 2 0 3
ZSTA410 Tarla Bitkilerinde Ürün Kalitesi 2 0 3
ZSTA411 Tarla Tarımı 2 0 3
ZSTA415 Tarla Ürünlerinin Standardizasyonu ve Depolama 2 0 3
ZSTA412 Tropik İklim Yem Bitkileri 2 0 3
ZSTA416 Tuzcul Türlerin Yem Bitkisi Olarak Kullanımı 2 0 3
ZSTA413 Yem Bitkileri Embriyolojisi 2 0 3
ZSTA414 Yeşil Alan Tesisi ve Bakım Teknikleri 2 0 3
Üniversite Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan Toplam 3 AKTS Alabilir 3
ARB317 Anadolu Kültür Tarih ve Arkeolojisi(Fen - Edebiyat Fak.-arkeo) 2 0 3
ZSTBT411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 3
BMMS 404 Biyomedikal İşaret İşleme(Çorlu Müh. Fak.-Biyomed.Müh.) 3 0 5
HUK3107 Çevre Hukuku(Hukuk Fakültesi-Hukuk) 2 0 3
BYLB125 Çevre ve Toplum (Fen - Edebiyat Fak.-Biyoloji) 3 0 3
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
TDEB341 Edebiyat ve Müzik(Fen - Edebiyat Fak.-Tür.Dil.Ed) 2 0 4
ZSGM 504 Fonksiyonel Gıdalar (Ziraat Fak.-Gıd.Müh.) 2 0 3
KIMB320 Günlük Hayatımızda Kimya(Fen - Edebiyat Fak.-Kimya) 3 0 3
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
İHB103 İnsan-Hayvan Bağı ve Etkileşimi(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
UNİSEC301 Japoncaya Giriş(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.) 4 0 4
KHS303 Kalıntı ve Halk Sağlığı(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSTO116 Küresel Isınma ve Arazi Bozulumu(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
VMT103 Medikal Terminoloji(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
ZSZO313 Organik Hayvansal Üretim(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.) 3 0 5
MKSB438 Otomobil Gövdesi Yapısal Tasarımı(Çorlu Müh. Fak.-Mak.Müh.(İ.Ö.)) 3 0 5
MB201 Öğretim Teknolojileri(Spor Bil.Fak.-) 2 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik(Ziraat Fak.-Tar.Ek.) 3 0 3
COG331 Türkiye Coğrafyası(Fen - Edebiyat Fak.-Coğrafya) 2 0 3
TARHB241 Uygarlık Tarihi (Fen - Edebiyat Fak.-Tarih) 2 0 3
ZSBB 314 Üzüm Çeşitleri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSBB 306 Yeni Kültür Bitkileri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
ZSZO314 Yerli Gen Kaynaklarının Korunması(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTB217 Akıllı Tarım 2 0 3
ZTA404 Baklagil Yem Bitkileri 2 2 4
ZTA402 Bitirme Tezi II 0 2 2
ZTA406 Çayır Mera Islahı 2 2 4
ZTA202 Çim Alan Tesisi ve Teknik Esaslar 2 0 3
ZMO205 Gıda Bilimi ve Teknolojisi 2 0 3
ZTA408 Sıcak İklim Tahılları 2 2 4
ZTB402 Tarım Hukuku 2 0 3
ZTA410 Yağ Bitkileri 2 2 4
Seçmeli YENİ- 4.Sınıf -BAHAR DÖNEMİ() 6
ZSTA401 Bitki Sitogenetiği 2 0 3
ZSTA417 Biyoyakıt Üretimine Uygun Endüstri Bitkileri 2 0 3
ZSTA402 Çayır Mera Yem Bitkilerinde Kurutma ve Depolama 2 0 3
ZSTA403 Çim Bitkileri Islahı 2 0 3
ZSTA404 Çim Bitkileri Yetiştiriciliği 2 0 3
ZSTA405 Dayanıklılık Islahı 2 0 3
ZSTA407 Hastalıklara Dayanıklılık Islahı 2 0 3
ZSTA408 İklim Değişikliği ve Bitkisel Üretime Etkisi 2 0 3
ZSTA409 Sekonder Metabolitler 2 0 3
ZSTA410 Tarla Bitkilerinde Ürün Kalitesi 2 0 3
ZSTA411 Tarla Tarımı 2 0 3
ZSTA415 Tarla Ürünlerinin Standardizasyonu ve Depolama 2 0 3
ZSTA412 Tropik İklim Yem Bitkileri 2 0 3
ZSTA416 Tuzcul Türlerin Yem Bitkisi Olarak Kullanımı 2 0 3
ZSTA413 Yem Bitkileri Embriyolojisi 2 0 3
ZSTA414 Yeşil Alan Tesisi ve Bakım Teknikleri 2 0 3
Toplam AKTS: 36
Yıllık Toplam AKTS: 66

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZTB129 Bitki Fizyolojisi
#
11122211111
11122211111
11122211111
11122211111
11122211111
ZTB105 Botanik
#
11111111111
11111111111
11111111111
ZTB101 Ekonomi
#
21342111122
21342111122
21342111122
FZK002 Fizik
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
KRYP01 Kariyer Planlama
#
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222
KMY003 Kimya
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
MAT001 Matematik
#
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
TB125 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı
#
22113232222122
22213111112122
11222212022121
TDİ101 Türk Dili I
#
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
11111111111
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
ZTB110 Bitki Sistematiği
#
24355331333
24355331333
24355331333
24355331333
24355331333
24355331333
ZTB106 İstatistik
#
20004000000
20004000000
20004000000
20004000000
ZTB124 Mesleki Etik
#
32112111414
TB 104 Temel Bilgisayar Bilimleri
#
12111133222
21222233222
ZTB120 Temel Genetik
#
44334552342
44334552342
44334552342
44334552342
44334552342
44334552342
ZMO102 Toprak Bilgisi
#
23333223343
23333223343
23333223343
23333223343
23333223343
TDİ102 Türk Dili II
#
21111111111
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
11111111111
ZMO223 Bağcılık ve Meyvecilik
#
22312201334
22312201334
22312201334
22312201334
22312201334
ZMO203 Bitki Koruma
#
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
ZMO205 Gıda Bilimi ve Teknolojisi
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZMO221 Hayvan Yetiştirme
#
43433333333
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I
#
21111111111
21111111111
21111111111
ZTM209 Mühendislik Mekaniği
#
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
54555435455
ZTA201 Tahıl Yetiştirme ve Islahı
#
21121332211
21121332211
21121332211
21121332211
ZMO207 Tarımsal Mekanizasyon
#
52433314333
52433314333
52433314333
ZMO213 Tarımsal Sulama ve Drenaj
#
32232332132
22232332222
23232332122
ZMO222 Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği
#
01224354132
01224354132
01224354132
01224354132
01224354132
01224354132
01224354132
01224354132
ZTA204 Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZMO218 Hayvan Besleme
#
23334323343
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II
#
21311111311
21311111311
21311111311
21311111311
21311111311
21311111311
ZMO220 Sebzecilik
#
10010113212
10010113212
10010113212
ZTA200 Staj 1
#
21111313111
31121313111
31121313111
ZTB402 Tarım Hukuku
#
00000000004
00000000004
00200000004
ZMO217 Tarımsal Biyoteknoloji
#
11111111111
11111111111
11111111111
ZMO204 Tarla Bitkileri Hastalık ve Zararlıları
#
00000000000
32323221212
32323221212
32323221212
32323221212
32323221212
32323221212
ZTB115 Teknik Resim
#
22133554141
22133554141
22133554141
22133554141
22133554141
22133554141
ZTM202 Termodinamik
#
44544544544
44544544544
44544544544
44544544544
44544544544
44544544544
44544544544
ZTB209 Bilgisayar Destekli Tasarım
#
13212111131
ZTA311 Bitki Islahının Genetik İlkeleri
#
22232222332
22232222332
22232222332
ZTA309 Deneme Planlama ve Değerlendirme
#
21211332211
21211332211
21211332211
21211332211
21211332211
21211332211
ZTA307 Keyif Bitkileri
#
23233233222
23233233222
23233233222
23233233222
ZTM201 Malzeme Bilimi
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZTA305 Serin İklim Tahılları
#
41221111111
41221111111
41221111111
41221111111
ZTA305 Serin İklim Tahılları
#
41221111111
41221111111
41221111111
41221111111
ZTA303 Vejetasyon Bilimi
#
41211211111
41211211111
41211211111
41211211111
ZTA301 Yem Kültürünün Genel İlkeleri
#
43233232333
43233232333
ZTA301 Yem Kültürünün Genel İlkeleri
#
43233232333
43233232333
ZSTA321 Alternatif Yağ Bitkileri
#
21100010101
10011010111
11021120203
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri
#
01020001001
22321211211
22321211211
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri
#
02010002001
22321211211
22321211211
ZSTA302 Bitki Büyümesi ve Gelişimi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTA303 Bitkilerde Stres Fizyolojisi
#
11121211121
11121211121
11121211121
11121211121
11121211121
ZSTA304 Bitkisel Ürün Kalitesi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar
#
23112222322
23112222322
23112222322
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı
#
23223222222
23223222222
23223222222
ZSTA307 Biyoyakıtlar ve Enerji Bitkileri
#
32333233232
ZSTA309 Çayır Meralarda Biyoçeşitlilik
#
22222222222
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite
#
11212222122
33323221313
33322221313
ZSTA310 Çayır Mera ve Yem Bitkilerinde Kalite
#
12221222123
33323221313
33323221313
ZSTA313 Endüstri Bitkileri Islahında Özel Yöntemler
#
32233332322
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı
#
11112332111
ZSTA316 Organik Tarım
#
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
ZSTA317 Silaj ve Silaj Bitkileri
#
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
#
11212212121
22121211221
12222222121
TAB 311 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
#
22221211211
11221222121
11121211122
ZSTA318 Yem Bitkileri Islahı
#
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
ZSTA319 Yem Bitkileri Tohumculuğu
#
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
ZTA302 Bitki Islahı
#
23222312211
33222212211
23222212211
ZTA304 Lif Bitkileri
#
32112323232
32112323232
ZMO306 Peyzaj Mimarlığı
#
33313445431
33313445431
33313445431
33313445431
ZTA300 Staj 2
#
32112312111
32112312111
32112312111
ZTA306 Tarla Bitkileri Biyoteknolojisi
#
22112213111
22112213111
22112213111
22112213111
ZTA310 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
#
32221122222
ZTA308 Tohumluk ve Teknolojisi
#
33232323221
33232323221
33232323221
ZTA312 Yemeklik Tane Baklagiller
#
33222212211
33222212211
33222212211
ZSTA321 Alternatif Yağ Bitkileri
#
10011010111
11021120203
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri
#
01020001001
22321211211
22321211211
ZSTA301 Alternatif Yem Bitkileri
#
01020001001
22321211211
22321211211
ZSTA302 Bitki Büyümesi ve Gelişimi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTA303 Bitkilerde Stres Fizyolojisi
#
11121211121
11121211121
11121211121
11121211121
11121211121
ZSTA304 Bitkisel Ürün Kalitesi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar
#
23112222322
23112222322
23112222322
ZSTA306 Bitki Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Uygulamalar
#
23112222322
23112222322
23112222322
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı
#
23223222222
23223222222
23223222222
ZSTA322 Bitki Yetiştiriciliğinde Yapay Zeka Kullanımı
#
23223222222
23223222222
23223222222
ZSTA308 Boya ve Parfüm Bitkileri
#
22322333221
22322333221
ZSTA309 Çayır Meralarda Biyoçeşitlilik
#
12022000220
ZSTA313 Endüstri Bitkileri Islahında Özel Yöntemler
#
32233332322
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı
#
11112332111
ZSTA314 Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı
#
11112332111
ZSTA315 Mesleki İngilizce
#
22111111111
TAB 319 Organik Tarım
#
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
ZSTA317 Silaj ve Silaj Bitkileri
#
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
22223332333
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
#
11212212121
22121211221
12222222121
ZSTA316 Organik Tarım
#
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
23232323232
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
#
11212212121
22121211221
12222222121
ZTA401 Bitirme Tezi I
#
33333333333
33333333333
33333333333
ZTA403 Buğdaygil Yem Bitkileri
#
12123323332
ZTB212 Coğrafi Bilgi Sistemleri
#
25555534151
55555534251
45555534251
25555534251
35555534251
ZTA405 Çayır Mera Yönetimi
#
12133141311
12133141311
ZTA407 Nişasta ve Şeker Bitkileri
#
33323332322
ZTA409 Organik Tarım
#
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
23232232222
ZTM406 Ziraat Mühendisliğinde Tasarım
#
00000000000
22322322322
22322322322
ZSTA401 Bitki Sitogenetiği
#
11112312111
ZSTA417 Biyoyakıt Üretimine Uygun Endüstri Bitkileri
#
33243343334544
33243343334544
ZSTA402 Çayır Mera Yem Bitkilerinde Kurutma ve Depolama
#
22222333333
22222333333
22222333333
ZSTA403 Çim Bitkileri Islahı
#
22222122222
33223222223
33223222223
ZSTA404 Çim Bitkileri Yetiştiriciliği
#
22323232333
22323232333
22323232333
22323232333
ZSTA407 Hastalıklara Dayanıklılık Islahı
#
21123122211
21123122211
21123122211
21123122211
ZSTA408 İklim Değişikliği ve Bitkisel Üretime Etkisi
#
11111111112
11111111112
11111111112
11111111112
11111111112
ZSTA410 Tarla Bitkilerinde Ürün Kalitesi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTA411 Tarla Tarımı
#
12121212221
12121212221
ZSTA415 Tarla Ürünlerinin Standardizasyonu ve Depolama
#
32223223222
32223223222
32223223222
ZSTA412 Tropik İklim Yem Bitkileri
#
22212222222
11232223311
12212112213
ZSTA416 Tuzcul Türlerin Yem Bitkisi Olarak Kullanımı
#
32233232233
32233232233
32233232233
ZSTA413 Yem Bitkileri Embriyolojisi
#
23223212112
23223212112
23223212112
23223212112
23223212112
ZSTA414 Yeşil Alan Tesisi ve Bakım Teknikleri
#
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222
ZTA404 Baklagil Yem Bitkileri
#
32232322322
32232322322
32232322322
ZTA402 Bitirme Tezi II
#
31112322111
22111322111
ZTA202 Çim Alan Tesisi ve Teknik Esaslar
#
23333332333
23333332333
23333332333
23333332333
23333332333
ZMO205 Gıda Bilimi ve Teknolojisi
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZTA408 Sıcak İklim Tahılları
#
33111223211
32121223211
32121223211
ZTB402 Tarım Hukuku
#
11532113311
ZTA410 Yağ Bitkileri
#
33333333332
33333333332
33333333332
33333333332
33333333332
33333333332
33333333332
33333333332
33333333332
ZSTA401 Bitki Sitogenetiği
#
11112312111
ZSTA417 Biyoyakıt Üretimine Uygun Endüstri Bitkileri
#
33243343334544
33243343334544
ZSTA402 Çayır Mera Yem Bitkilerinde Kurutma ve Depolama
#
22222333333
22222333333
22222333333
ZSTA403 Çim Bitkileri Islahı
#
22222122222
33223222223
33223222223
ZSTA404 Çim Bitkileri Yetiştiriciliği
#
22323232333
22323232333
22323232333
22323232333
ZSTA407 Hastalıklara Dayanıklılık Islahı
#
21123122211
21123122211
21123122211
21123122211
ZSTA409 Sekonder Metabolitler
#
23222222322
23222222322
ZSTA410 Tarla Bitkilerinde Ürün Kalitesi
#
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
33333223332
ZSTA411 Tarla Tarımı
#
12121212221
12121212221
ZSTA415 Tarla Ürünlerinin Standardizasyonu ve Depolama
#
32223223222
32223223222
32223223222
ZSTA412 Tropik İklim Yem Bitkileri
#
22212222222
11232223311
12212112213
ZSTA416 Tuzcul Türlerin Yem Bitkisi Olarak Kullanımı
#
32233232233
32233232233
32233232233
ZSTA413 Yem Bitkileri Embriyolojisi
#
23223212112
23223212112
23223212112
23223212112
23223212112
ZSTA414 Yeşil Alan Tesisi ve Bakım Teknikleri
#
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222
22222222222